150 mænd spiser sig gennem 200 kilo stegt flæsk
Så er der serveret! 200 kilo stegt flæsk går der på en aften, når et par hundrede mænd mødes i stegt flæsk og persillesovs-loge.
– Det er fordi, vi ikke må få det at spise derhjemme, siger en af deltagerne i Flæskeklubbens månedlige flæske-arrangement, hvor der serveres stegt flæsk og persillesovs ad libitum. For mænd!
I aften kan du møde mændene og deres besynderlige passion i programmet ‘So F***ing Special’, hvor livsstilvært Christine Feldthaus får sin sag for, når hun forsøger at spise sig ind på livet af det uperfekte fællesskab.
VELKOMMEN I KLUBBEN
So F***ing Special tager denne gang pulsen på fællesskaber og foreningsliv. Hvad dyrker danskerne i deres fritid? Alt muligt faktisk. Livsstilsekspert Christine Feldthaus tager blandt andet ud og besøger shamaner, spøgelsesjægere, model-lastvogns-klub, hippier, twerkdansere, zombier, riddere og mange, mange flere.
Men hvorfor overhovedet have et fællesskab omkring stegt flæsk?
– Det begyndte for ti år siden, hvor vi var nogle stykker, der til en fest sådan lidt for sjov talte om, at hvorfor får man ikke så tit stegt flæsk og persillesovs længere. Og så blev vi enige om, at vi skulle da leve en flæskeklub for mænd, forklarer formanden gennem alle årene, Lars B. Nielsen.
Man skal bare komme og spise
Klubben blev etableret, og man lavede en aftale med det lokale hotel om, at der en gang om månedens skulle afholdes flæskeaften.
I begyndelsen var der mellem 40 og 80 til arrangementerne, men lige så stille er medlemstallet steget og i dag kommer der i gennesnit 150 mænd pr. gang.
– Vi har intet kontingent, man skal ikke yde noget – andet end at spise – der er heller ikke foredrag og den slags, man skal simpelthen bare komme med sit gode humør og spise og hygge sig, og selvfølgelig betale for maden, forklarer formanden videre.
At mænd i andre sammenhænge i disse år kæmper med sundheden og vægten – fx i Rigtige Mænd på DR1 – preller af på mændene i flæskeklubben.
Vi havde godt nok besøg af Hjerteforeningen til et arrangement for noget tid siden, og det afstedkom nogle løftede pegefingre.
LARS B. NIELSEN, FORMAND FLÆSKEKLUBBEN
– Men kig på os, vi er jo ikke store mænd, og her kommer også unge veltrænede sportsfolk – og så er det jo kun en gang om måneden, vi spiser stegt flæsk, så jeg tror ikke, der er nogen fare.
Flæsket blev danmarksmester
For to år siden stemte danskerne om, hvilken ret, der skulle være Danmarks nationalret, og her vandt netop stegt flæsk med persillesovs stort.
63.263 danskere deltog i Fødevareministeriets afstemning, og heraf gik de 27.893 stemmer til det stegte flæsk, på andenpladsen kom smørrebrød med 17.041 stemmer og hakkebøf strøg ind på tredjepladsen med 7.625 stemmer.
Og i Flæskeskubben kan man godt skrive under på, at det kan altså noget det dér flæsk – eller fattigmandskotelet, som det ifølge formanden også bliver kaldt.
– Det er simpelt og smager bare godt. Og så tror jeg, at det har noget at gøre med, at når man laver det selv, så forpester lugten jo hjemmet i flere dage efter, så derfor orker man ikke at lave det så tit derhjemme. Hvis man spiste det hver uge, så ville man nok blive træt af det, så det har nok også noget med det at gøre, forklarer flæskeformanden.